Hakaton 2017

 

Hakaton 2017 pod nazivom “Hakuj turizam!”, održao se od 26. do 28. maja 2017. godine na Almara Beach Oblatno, Tivat, Crna Gora.

 

Izabranih 9 takmičarskih ekipa iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore su se tokom 3 dana takmičili u kreiranju aplikacije koja će pomoći predstavljanju projekta “Sva čuda Crne Gore” turistima i svim ljubiteljima skrivenih prirodnih i istorijskih mjesta, legendi i mitskih priča, a koje su karakteristične za brojne neotkrivene i turistički nedovoljno valorizovane lokacije. Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, koje je pokrovitelj projekta, je do kraja Hakatona dobilo 9 sjajnih aplikacija i kreativnih rješenja za predstavljanje legendi široj publici.

 

Rješenja Hakatonaca su bila toliko dobra da je žiri odabrao čak dva pobjednička! Pobjednički timovi su Cabrio Porsche (Mirko Francuski, Milijana Komad, Dejan Pejčev, Mikica Ivošević) iz Srbije – sa rješenjem VR Montenegro, i LooToLa (Lara Vertlberg, Luka Cindrić, Tomislav Čukelj) iz Hrvatske – sa rješenjem Gemly.

Pobjednici

Gemly

 

Gemly bi bio osnova koja bi na kreativan način motivisala turiste da posjete ne samo jedno mjesto, već da čitavom putovanju da jednu izazovnu crtu. Turisti bi povezali nekoliko lokacija u jedno putovanje (za nagradu je potrebno sakupit 3 ili više Gemova), prošli kroz razne lokalitete Crne Gore i imali unikatno i prelijepo iskustvo koje bi dijelili po društvenim mrežama, a na kraju bili nagrađeni popustom ili specijalnim iskustvom/proizvodom na lokaciji zadnjeg Gema, koja bi bila čitava kruna tog malog putovanja.

VR Montenegro

 

VR Montenegro sam po sebi je rješenje koje može djelovati samostalno, kao nešto što obogaćuje svaku lokaciju gdje se nalazi. Na taj način bi mogli obogatiti već postojeća, poznata mjesta crnogorske turističke ponude i omogućiti turistima da na najbilži mogući način dožive nove lokacije sa bogatom istorijom.

VR tehnologije omogućavaju, bilo gledanjem u telefon, bilo konzumiranjem kroz specijalne, kartonske naočare – bukvalno, novu realnost, koja bi im predočila priče, informacije, slike i impresije o lokaciji, i eventualno ponudila određene smjernice, popuste, benefite.

Iskustva takmičara

 

Pored neiscrpnog IT znanja i kreativnosti, Hakaton je odisao pozitivnom energijom, morskom atmosferom, druženjem i smijehom. Preko 40 prisutnih takmičara, sudija, organizatora i gostiju su kreirali nezaboravno Hakaton iskustvo ovog maja na obali Jadrana. Evo kakvi su utisci nekih od takmičara:

Galerija