FAQ

Šta je Hakaton?

Hakaton je regionalno programersko takmičenje koje okuplja programere, projekt menadžere, UX/UI i grafičke dizajnere, marketere i sve one koji temu kreiranja kompjuterskih aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja. Na ovogodišnjem Hakatonu pod nazivom “Hackathon in the Port 2018”, tokom 3 dana kodiranja na obali Jadrana, 8 timova će se takmičiti u kreiranju jedinstvenog softverskog rješenja (aplikacija, web rješenje, IoT) koje će unaprijediti poslovanje marine Porto Montenegro. Najbolje rješenje će dobiti priliku da se predstavi u revijalnom dijelu Spark.me startup takmičenja.

Gdje se održava Hakaton? Koliko traje?

Hakaton će se održati 23.-25. maja 2018. godine na eksluzivnoj lokaciji Porto Montenegro, u Tivtu, Crna Gora, koji je i partner ovogodišnjeg Hakatona. Porto Montenegro je luksuzna marina za jahte i nautičko naselje koje se nalazi u Tivtu. Predstavlja jednu on najluksuznijih marina na Jadranu. U kompleksu se nalazi  marina (450 vezova za jahte dužine od 12 do 180 metara), rezidencije, poslovni prostori, Hotel “Regent Porto Montenegro” sa 5 zvjezdica, Zbirka pomorskog nasljeđa sa vrijednim muzejskim eksponatima, smještena u rekonstruisanoj zgradi nekada Austrougarske pilane, Jaht klub, Međunarodna škola “Knightsbridge School International Montenegro”.

 

Željeli smo ove godine da našim hakatoncima obezbijedimo ekskluzivnu i inspirativnu lokaciju, koja će timovima omogućiti da se tri dana fokusiraju na kreativnost i izradu rješenja, dok se mi, zajedno sa timom Porto Montenegra brinemo o svemu ostalom.

Kako stići do Tivta?

VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Aerodrom Tivat udaljen je 2,5 km južno od centra grada. Opremljen je za prijem velikog broja turista koji redovnim i čarter letovima iz cijelog svijeta dolaze u Tivat i na crnogorsko primorje. Do Tivta je moguće doći i nakon slijetanja na aerodrom Podgorica, koji je od Tivta udaljen je 90km. Moguće je stići i preko hrvatskog aerodroma Ćilipi, udaljenog od Tivta 44km.

 

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Odvija se glavnim željezničkim pravcem Bar-Podgorica-Beograd. Moguće je napraviti konekciju iz svih većih gradova regiona.

 

PUTNIČKI SAOBRAĆAJ

Bilo da dolazite svojim vozilom ili autobusom, do Tivta je lako stići jer je uvezan sa svim velikim regionalnim putevima i magistralama. U slučaju da se odlučite na putovanje autobusom, na raspolaganju vam može biti servis Busticket4ME koji omogućava pregled reda vožnje između gradova regiona, kao i mogućnost rezervacije i kupovine karte on-line.

Da li su smještaj i hrana besplatni?

Smještaj i hrana su besplatni. Vaši domaćini Porto Montenegro su se potrudili da vam ništa ne fali tokom tri dana trajanja Hakatona. Sve šta treba da uradite jeste da spakujete laptop i kupaće, ponesete pasoš ili ličnu kartu i polako se dokotrljate do Tivta. Odatle vas mi preuzimamo. 

Šta je tema Hakatona?

Hakaton ove godine nosi nazivHackathon in the Port 2018”, a tema je unapređenje kompleksa Porto Montenegro kroz inovativna IT rješenja. Takmičari su ohrabreni da razmišljaju o aplikacijama, web, IoT, VR rješenjima koja će zadovoljiti uslove zadatka i donijeti dodatnu biznis vrijednost poslovanju crnogorske marine. Detalji teme kao i materijali za rad biće poznati na samom Hakatonu. Materijali za rad koje će biti potrebno integrisati u rješenje, biće dostavljeni svim timovima prilikom registracije u srijedu 23. maja, čime će Hakaton zvanično i početi.

 

Vaš tim mora da bude raznovrstan – očekujemo programere, projekt menadžere/marketere, grafičke i interfejs dizajnere, u skoro svim timovima, jer će vam to dati neophodno znanje i širinu kako bi vaše rješenje bilo najbolje. 

Kako će teći takmičenje?

Priprema

do 09.05.2018.

Vaš zadatak je da okupite timove i da proučite tehnologije i programerske koncepte koje biste koristili na Hakatonu kao i razmislite o potencijalnoj primjeni ovih tehnologija u službi Porto Montenegra. Na samim danima takmičenja ćete dobiti i detalje teme i dodatne materijale, kada možete krenuti i sa pisanjem koda. Strogo je zabranjeno donošenje gotovog koda na takmičenje. Naš tim mentora će se pobrinuti da pregleda rješenja sa tehničke strane.
Ipak, prije svega ovoga, ne zaboravite da se prijavite na adresi http://www.hakaton.me/registracija/. O selekciji ćete biti individualno obavješteni do 14.05.2018.

 

Takmičenje i rad na rješenjima

23.05 – 25.05.

Odmah nakon početka Hakatona, svaki tim će dobiti identičan paket sadržaja koji mora integrisati u rješenje. Dakle, nova generacija kreativnih solucija više ne leži samo na tehničkoj inovativnosti, ona se podrazumijeva. Sinteza dizajna, tehnologije razvoja i sadržaja, objedinjenih kroz inteligentno korisničko iskustvo prilagođeno kontekstu zadate teme, je novi minimum. Najbolje ćemo izabrati 25.05., zadnje večeri Hakatona.

 

Post-Hakaton i fast track na Spark.me

26.05 – 27.05.

Najbolje timove očekuje fond nagrada u iznosu od 4,000.00 EUR, a pobjednički tim će dobiti priliku da svoje rješenje predstavi u revijalnom dijelu Startup takmičenja na Spark.me konferenciji.

Takođe, ukoliko pobjedničko rješenje pokaže dobar biznis potencijal i komercijalnu primjenu, Porto Montenegro i Logate će pružiti podršku za dalji razvoj rješenja.

Sponzor prve nagrade, u iznosu 3,000.00 EUR je Societe Generale Montenegro , dok smo ove godine obezbijedili i nagradu za drugoplasirani tim u iznosu 1,000.00 EUR, čiji je sponzor kompanija SAGA CG, kao i za trećeplasirani tim, u vidu telefona Huawei P20, koji je obezbijedio Crnogorski Telekom.

Šta je Spark.me?

Spark.me je jedna od najvećih biznis/internet konferencija u jugoistočnom dijelu Evrope. Organizuje se od 2013.godine, krajem maja u Budvi, kao dio korporativno društvene odgovornosti kompanije Domen.Me.

Ove godine, održava se od 25. do 27. maja u Bečićima, u hotelu Mediteran. Spark.me nastavlja tradiciju organizovanja startap takmičenja i upravo je otvorila prijave za Spark.me 2018 startap takmičenje. Pobjednička ekipa koja osvoji prvo mjesto na Spark.me startap takmičenju će dobiti priliku da predstavi svoj projekat vodećim svjetskim investitorima i medijima u TechCrunch Disrupt “Aleji preduzetnika” u San Francisku. Upravo u revijalnom dijelu ovog takmičenja će se predstaviti i naši Hakatonci, čime će dobiti priliku da čuju neprocjenjiv feedback eksperata iz IT i biznis svijeta, i svojim rješenjem ostanu zapaženi među auditorijumom konferencije.

Svi učesnici Hakatona će dobiti mogućnost kupovine karte za Spark.Me po promotivnim cijenama od 70 EUR kao i prijedloge mogućeg smještaja. Pobjednički tim će dobiti dodatnu logistiku i asistenciju da bi se što bolje predstavio na Spark.Me Startup takmičenju.

Šta ako pobijedimo?

Najbolji tim očekuje novčana nagrada od 3,000.00 EUR koju je obezbijedila Societe Generale Montenegro, kao i predstavljanje na startup takmičenju u okviru Spark.Me konferencije. Konferencija se održava odmah nakon Hakatona, 26. i 27. maja, u Bečićima, u hotelu Mediteran.

Takođe, ukoliko rješenje bude pokazalo ozbiljan biznis potencijal, Porto Montenegro i Logate će podržati dalji razvoj rješenja i njegovu komercijalizaciju.

Šta su ostale nagrade?

Ove godine smo obezbijedili nagrade i za drugo i treće mjesto. Drugoplasirani tim očekuje  novčana nagrada u iznosu od 1,000.00 EUR, čiji je sponzor SAGA CG, dok trećeplasirani tim očekuje nagrada u vidu telefona Huawei P20, koji je obezbijedio Crnogorski Telekom.

Takođe, naši partneri su obezbijedili poklon pakete kao nagrade ostalim učesnicima.

Svi učesnici će dobiti mogućnost kupovine karata za čitavo trajanje konferencije Spark.me po promotivnim cijenama od 70 EUR.