FAQ

Šta je "Hackathon in the Port 2019"?

“Hackathon in the Port 2019” je regionalni tech događaj koji okuplja programere, projekt menadžere, UX/UI i grafičke dizajnere, i sve one koji gaje entuzijazam prema tehnologiji, razvoju tech rješenja i njihovoj primjeni. Događaj se sastoji od cjelodnevne konferencije pod nazivom Interakt, i dvodnevnog Hakatona – programerskog maratona na kom se 8 timova iz cijelog regiona takmiči u kreiranju kompjuterskih aplikacija.

 

Tokom 3 dana tech dešavanja na obali Jadrana, u crnogorskoj marini Porto Montenegro, učesnici će imati priliku da se takmiče u kreiranju kompjuterskih igara, i to uz mentorsku pomoć regionalnih IT stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom rada u gejming industriji. Ova stručna ekipa će takođe, prvog dana događaja sa hakatoncima, ali i širom publikom, podijeliti najbolje tech, biznis i dizajn prakse iz gejming svijeta, na predavanjima u sklopu konferencije “Interakt”.

Gdje se održava “Hackathon in the Port”? Koliko traje?

“Hackathon in the Port” će se održati od 22 – 24. maja 2019. godine na eksluzivnoj lokaciji Porto Montenegro, u Tivtu, Crna Gora, koji je i ove godine zvanični partner događaja. Porto Montenegro je luksuzna marina za jahte i nautičko naselje koje se nalazi u Tivtu. Predstavlja jednu on najluksuznijih marina na Jadranu. U kompleksu se nalazi marina (450 vezova za jahte dužine od 12 do 180 metara), rezidencije, poslovni prostori, Hotel “Regent Porto Montenegro” sa 5 zvezdica, Zbirka pomorskog nasleđa sa vrijednim muzejskim eksponatima, smještena u rekonstruisanoj zgradi nekada Austrougarske pilane, Jaht klub, Međunarodna škola “Knightsbridge School International Montenegro”.

 

Hakatoncima i posjetiocima konferencije “Interakt” obezbjeđujemo ekskluzivnu i inspirativnu lokaciju, za koju vjerujemo da će potspješiti učenje, umrežavanje i kreativnost, dok se mi, zajedno sa timom Porto Montenegra brinemo o svemu ostalom. Sam događaj će se u marini održati u sklopu Porto Montenegro centra za inovacije.

Kako stići do Tivta?

Hakatonci su dužni da sami obezbijede sebi prevoz do Tivta. Evo i kojim linijama je Tivat povezan sa regionom:

VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Aerodrom Tivat udaljen je 2,5 km južno od centra grada. Opremljen je za prijem velikog broja turista koji redovnim i čarter letovima iz cijelog svijeta dolaze u Tivat i na crnogorsko primorje. Do Tivta je moguće doći i nakon slijetanja na aerodrom Podgorica, koji je od Tivta udaljen je 90km. Moguće je stići i preko hrvatskog aerodroma Ćilipi, udaljenog od Tivta 44km.

 

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Odvija se glavnim željezničkim pravcem Bar-Podgorica-Beograd. Moguće je napraviti konekciju iz svih većih gradova regiona.

 

PUTNIČKI SAOBRAĆAJ

Bilo da dolazite svojim vozilom ili autobusom, do Tivta je lako stići jer je uvezan sa svim velikim regionalnim putevima i magistralama. U slučaju da se odlučite na putovanje autobusom, na raspolaganju vam može biti servis Busticket4ME koji omogućava pregled reda vožnje između gradova regiona, kao i mogućnost rezervacije i kupovine karte on-line.

Za tri takmičarske ekipe koje dolaze iz Srbije, Serbian Games Association će obezbijediti kompletne putne troškove.

Da li su smještaj i hrana besplatni?

Smještaj i hrana su za učesnike Hakatona besplatni tokom sva tri dana boravka u Tivtu, dok posjetiocima konferencije obezbjeđujemo kafe pauze i ručak prvog dana događaja. Vaši domaćini iz marine Porto Montenegro su se potrudili da vam ništa ne nedostaje tokom boravka na obali Jadrana, pa sve što treba da uradite jeste da spakujete laptop i kupaće, ponesete pasoš ili ličnu kartu i polako se dokotrljate do Tivta. Odatle vas mi preuzimamo.

Važno: Za tri takmičarske ekipe iz Srbije, putne troškove će pokriti Serbian Games Assiociation.

Šta je tema Hakatona?

Cjelokupan događaj je ove godine u znaku video igara. 🙂 Prvog dana ćemo početi sa slušanjem predavanja o programiranju, dizajnu i biznis aspektu razvoja video igara, odakle će hakatonci, naoružani novim znanjem i inspiracijom, otpočeti maraton u kreiranju najbolje kompjuterske igre.
Detalji teme kao i materijali za rad biće predstavljeni po završetku konferencije, 22. maja u popodnevnim časovima, nakon čega će Hakaton zvanično i početi.

 

Vaš tim mora da bude raznovrstan – očekujemo programere, projekt menadžere/marketere, grafičke i interfejs dizajnere u skoro svim timovima, jer će vam to dati neophodno znanje i širinu kako bi kreirali kvalitetno rješenje.

Kako će teći takmičenje?

Priprema

 

Vaš zadatak je da okupite timove i da proučite gejming koncepte do početka događaja. Na danima takmičenja ćete dobiti i detalje teme i dodatne materijale, a prije svega toga, ne zaboravite da se prijavite na adresi http://www.hakaton.me/registracija/. O selekciji ćete biti individualno obavješteni do 13.05.2019.

 

VAŠ KOD MORA BITI ISPISAN ISKLJUČIVO TOKOM TRAJANJA HAKATONA!

 

Takmičenje i rad na rješenjima

22.05 – 24.05.

 

Odmah nakon početka Hakatona, svaki tim će dobiti pojašnjenje teme i identičan paket sadržaja koji mora integrisati u rješenje. Dakle, nova generacija kreativnih solucija više ne leži samo u tehničkoj inovativnosti, ona se podrazumijeva. Sinteza dizajna, tehnologije razvoja i sadržaja, objedinjenih kroz inteligentno korisničko iskustvo prilagođeno kontekstu zadate teme, je novi minimum. Takmičarima će na raspolaganju biti i tim stručnih mentora, koji će svojim znanjem i iskustvom usmjeriti ekipe i pomoći im da izvuku maksimum tokom rada na svojoj ideji. Najbolje ćemo izabrati 24.05, zadnje večeri Hakatona.

 

Post-Hakaton i fast track na Spark.me

25.05 – 26.05.

 

Najbolji tim očekuje nagrada u iznosu od 3,000.00 EUR, koju obezbjeđuje banka Societe Generale Montenegro, ali i prilika da svoje rješenje predstavi u revijalnom dijelu Startup takmičenja na Spark.me konferenciji.

 

Drugoplasirani tim očekuje nagrada u iznosu 1,000.00 EUR, koju obezbjeđuje kompanija SAGA CG.

Šta je “Interakt”?

Interakt je cjelodnevna konferencija posvećena programerima, dizajnerima, ljudima iz IT industrije i onima kojima je svijet tehnologije zanimljiv i blizak. Primarno je namijenjena učesnicima Hakatona koji će u sklopu iste imati priliku da nauče više o temi koju će obrađivati i upoznaju se sa ekspertima i liderima regionalne gejming industrije, koji će im, potom, biti i mentori na Hakatonu. Konferencija je takođe, otvorena za sve ostale posjetioce koji žele naučiti nešto više, ali nijesu spremni da se takmiče u kreiranju igrica. Više informacija kao i individualne prijave za konferenciju dostupne su na: http://www.hakaton.me/interakt/

Šta je Spark.me?

Spark.me je jedna od najvećih biznis/internet konferencija u jugoistočnom dijelu Evrope. Organizuje se od 2013.godine, kao dio korporativno društvene odgovornosti kompanije Domen.Me.

 

Ove godine, održava se od 25. do 26. maja takođe u marini Porto Montenegro. Spark.me nastavlja tradiciju organizovanja startap takmičenja i upravo je otvorila prijave za Spark.me 2019 startap takmičenje. Pobjednička ekipa koja osvoji prvo mjesto na Spark.me startap takmičenju će dobiti priliku da predstavi svoj projekat vodećim svjetskim investitorima i medijima u TechCrunch Disrupt “Aleji preduzetnika” u San Francisku. Upravo u revijalnom dijelu ovog takmičenja će se predstaviti i naši Hakatonci, čime će dobiti priliku da čuju neprocjenjiv feedback eksperata iz IT i biznis svijeta, i svojim rješenjem ostanu zapaženi među auditorijumom konferencije.

 

Svi učesnici Hakatona će dobiti mogućnost kupovine karte za Spark.Me po promotivnim cijenama od 70 EUR kao i prijedloge mogućeg smještaja. Pobjednički tim će dobiti dodatnu logistiku i asistenciju da bi se što bolje predstavio na Spark.Me Startup takmičenju.

Šta ako pobijedimo?

Najbolji tim očekuje novčana nagrada od 3,000.00 EUR,koju obezbjeđuje Societe Generale Montenegro, kao i predstavljanje na startup takmičenju u okviru Spark.Me konferencije.

Šta su ostale nagrade?

Na ovogodišnjem Hakatonu, drugoplasirani tim dobija novčanu nagradu u znosu od 1,000.00 EUR, koju je obezbijedila SAGA CG.

 

Takođe, naši partneri su obezbijedili poklon pakete kao nagrade ostalim učesnicima.

 

Svi učesnici će dobiti mogućnost kupovine karata za čitavo trajanje konferencije Spark.me po promotivnim cijenama od 70 EUR.