Hakaton | FAQ
1158
page-template-default,page,page-id-1158,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

FAQ

Šta je Hakaton?

Hakaton je takmičenje namijenjeno programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima koji temu kreiranja aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja. U roku od 3 dana, od 26.05. do 28.05., Hakaton će ugostiti do 8 timova iz regiona koji će se takmičiti u kreiranju aplikacije za promociju turizma. Najbolji će ići dalje, na Spark.me startap takmičenje, a potencijalno i na TechCrunch Disrupt u San Francisku (18-20. septembra 2017.), ako pobijede na Hakatonu i Spark.me startap takmičenju.

Gdje se održava Hakaton? Koliko traje?

Hakaton će se održati 26-28. maja 2017. godine na lokaciji Almara Beach Club u Tivtu, Crna Gora, koji je i partner hakatona. Plažni klub Almara se nalazi u usamljenoj i odvojenoj uvali Oblatno. Na predivnoj pješčanoj plaži, 11 nautičkih milja od Budve plovilom, ili 10 kilometara od Kotora i 12 od Tivta automobilom, Almara je daleko od gradskih plaža i gužve ali i toliko blizu da od skoro svakog većeg grada možete veoma brzo doći do nje. 

Željeli smo da našim hakatoncima obezbijedimo ekskluzivnu i inspirativnu lokaciju, koja će timovima omogućiti da se tri dana fokusiraju na kreativnost i izradu rješenja, dok se mi brinemo o svemu ostalom.

Kako stići do Tivta?

VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Aerodrom Tivat udaljen je 2,5 km južno od centra grada. Opremljen je za prijem velikog broja turista koji redovnim i čarter letovima iz cijelog svijeta dolaze u Tivat i na Crnogorsko primorje. Do Tivta je moguće doći i nakon slijetanja na aerodrom Podgorica, koji je od Tivta udaljen je 90km. Moguće je stići i preko hrvatskog aerodroma Ćilipi, udaljenog od Tivta 44km.

 

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Odvija se glavnim željezničkim pravcem Bar-Podgorica-Beograd. Moguće je napraviti konekciju iz svih većih gradova regiona.

 

PUTNIČKI SAOBRAĆAJ

Bilo da dolazite svojim vozilom ili autobusom, do Tivta je lako stići jer je uvezan sa svim velikim regionalnim putevima i magistralama. U slučaju da se odlučite na putovanje autobusom, na raspolaganju vam može biti servis Busticket4ME koji omogućava pregled reda vožnje između gradova regiona, kao i mogućnost rezervacije i kupovine karte on-line.

Da li su smještaj i hrana besplatni?

Smještaj i hrana su besplatni. Vaši domaćini Almara Beach Club su se potrudili da vam ništa ne fali tokom tri dana trajanja Hakatona. Sve šta treba da uradite jeste da spakujete laptop i kupaće, ponesete pasoš ili ličnu kartu i polako se dokotrljate do Tivta. Odatle vas mi preuzimamo. 

Što je tema Hakatona?

Tema samog hakatona je Hakuj turizam!, a partner nam je Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To znači da već možete razmišljati o interesantnim konceptima, hardveru, softveru, korisničkom iskustvu i upotrebljivosti vašeg potencijalnog rješenja. Kako bi svi bili ravnopravni, konkretne detalje dobijate prvog dana Hakatona. Ono što će biti otkriveno prvog dana Hakatona, jesu materijali koje će biti potrebno integrisati u vaša rješenja i služiti vam kao inspiracija.

Vaš tim mora da bude raznovrstan; očekujemo programere, projekt menadžere, grafičke i interfejs dizajnere u skoro svim timovima, jer će vam to dati neophodno znanje i širinu kako bi vaše rješenje bilo najbolje. Iskoristite sve što vam tehnologija danas dozvoljava, napravite nešto što može pomoći turizmu jedne zemlje, konkretno Crne Gore. Budite kreativni!

Kako će teći takmičenje?

Priprema

do 15.05.2017.

Vaš zadatak je da okupite timove i da razmislite o mogućim rješenjima koji će biti inspirisani širokom temom novih tehnologija u službi turizma. Slobodni ste da svoja razmišljanja pretočite u kod ili druge materijale, i donesete ih sa vama na Hakaton. Naravno, prije toga se prijavite na adresi http://www.hakaton.me/registracija/. O selekciji ćete biti individualno obavješteni do 19.05.2017.

 

Takmičenje i rad na rješenjima

26.05 – 28.05.

Odmah nakon početka Hakatona, svaki tim će dobiti identičan paket sadržaja koji mora integrisati u rješenje, što će biti glavni kriterijum za ocjenu. Dakle, nova generacija kreativnih solucija više ne leži samo na tehničkoj inovativnosti, ona se podrazumijeva. Sinteza dizajna, tehnologije razvoja i sadržaja, objedinjenih kroz inteligentno korisničko iskustvo prilagođeno kontekstu turizma, je novi minimum. Najbolje ćemo izabrati 28.05., zadnje večeri Hakatona.

 

Post-Hakaton i fast track na Spark.me

29.05 – 30.05.

Najbolji tim očekuje nagrada od 3.000,00 EUR koju je obezbijedila Societe General banka, kao i prilika da se rješenje pojavi u finalu Startup takmičenju na Spark.ME konferenciji zahvaljujući doMEn-u. Drugi i treći finalista takođe imaju mogućnost učestvovanja u finalu Startup takmičenja, u slučaju da pokažu zadovoljavajući kvalitet.

 

Spark.Me je neformalno poznat kao SXSW južne Evrope, i kao takav svake godine šalje finalistu Startup takmičenja na TechCrunch u San Francisko? Ove godine održava se 29.05. i 30.05., back-to-back sa Hakatonom. Zašto? Pa, prva tri finalista Hakatona će imati mogućnost da učestvuju u finalu Startup takmičenja Spark.Me i eventualno se izbore za direktan plasman na TechCrunch u San Francisku.

 

Svi učesnici Hakatona će dobiti mogućnost kupovine karte za Spark.Me po promotivnim cijenama (informacija ubrzo) kao i prijedloge mogućeg smještaja. Pobjednički timovi će dobiti dodatnu logistiku i asistenciju da bi se što bolje predstavili u finalu Spark.Me Startup takmičenja.
Što je Spark.me?

Spark.me je jedna od najvećih biznis/internet konferencija u jugoistočnom dijelu Evrope. Organizuje se od 2013.godine, krajem maja u Budvi, kao dio korporativno društvene odgovornosti kompanije Domen.Me.

Spark.me nastavlja tradiciju organizovanja startap takmičenja i upravo je otvorila prijave za Spark.me 2017 startap takmičenje. Pobjednička ekipa koja osvoji prvo mjesto na Spark.me startap takmičenju će dobiti priliku da predstavi svoj projekat vodećim svjetskim investitorima i medijima u TechCrunch Disrupt Aleji preduzetnika u San Francisku. Novina ove godine je posebna nagrada za drugo rangirani tim, čija će dva člana dobiti priliku da provedu 14 dana u rezidenciji za startapove, Startup Embassy, koja se nalazi u Palo Altu u Silicijumskoj dolini, koja je ujedno i ovogodišnji sponzor Spark.me konferencije.

Što ako pobijedimo?
Najbolji tim očekuje nagrada od 3,000 EUR koju je obezbijedila Societe General Montenegro banka.

Najbolji tim se automatski kvalifikuje za odlazak na startup takmičenje u okviru Spark.Me konferencije i dobija priliku da ode na TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 Startup Alley.

Što su ostale nagrade?

Ostale nagrade su, poklon paketi naših partnera i odlazak na startup takmičenje u okviru Spark.Me konferencije za drugo i treće mjesto, kao i prilika da se ode na TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 Startup Alley.

 

Svi učesnici će dobiti mogućnost kupovine karata za čitavo trajanje konferencije Spark.me po promotivnim cijenama.

Što ako ne pobijedimo?

U slučaju da ne osvojite prvo mjesto i glavnu nagradu od 3,000.00 eura, drugo i treće mjesto idu na startup takmičenje u okviru Spark.Me konferencije u slučaju da pokažu kvalitet. Oni će takođe imati priiliku da odu na TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 Startup Alley.